Za logiranje na forum kliknite na "Log in".
Za registraciju na forum kliknite na "Registration".
Ako ne želite da Vam ovaj prozor iskače kliknite na "Do not display this again".
Forum Velika Gorica
Za logiranje na forum kliknite na "Log in".
Za registraciju na forum kliknite na "Registration".
Ako ne želite da Vam ovaj prozor iskače kliknite na "Do not display this again".
Forum Velika Gorica
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Evo potaknula me ideja da uz ovu temu koja je zanimljiva s više aspekata postavim i anketu. Ova tema bi trebala objedinjavati tradiciju, stare načine spremanja dobre rakije, podatke i slike koje imate na ovu temu, gdje možemo vidjeti i kakvih kotlova smo sve imali i imamo, ali u konačnici i gospodarski aspekt mjera koje su donešene u vidu trošarina na koje se teško privikavamo te da li su one dobre, realne i korektne, obzirom da je ovo područje vrlo osjetljivo kako tradicijski tako i ekonomski.
Rožica-ljutibijes Boss
Broj postova : 1353
Naslov: Re: Stari kotao 13.10.10 18:35
Definitivno mislim da će najveći i to negativni utjecaj imati na naša tradicionalna, autohtona kakva jesu, seljačka gospodarstva.
Žao mi je da hoće neke naše tradicionalne posebnosti mijenjati, oporezivati pa na taj način i potrti.
Naravno, to će imati i svoj ekonomski, kako za jedne negativni, tako za druge (državu) pozitivni učinak, no, ja sam ipak na strani čovjeka- pojedinca, našeg seljaka, našeg tradicionalistu koji to ljubi i njeguje. Morao bi takav čovjek makar za svoju uporabu i svoje potrebe biti oslobođen takvih stega i tereta.
Možda griješim, ali mislim da to nije jaki segment "sivog" u ovoj državi, da je to samo kap "sivog" u moru "crnila" koje vidimo i slušamo svakodnevno.
Mislim da naša seoska gospodarstva još nisu dostigla taj nivo i standard a da bi se na njih moglo primjenjivati ove mjere, terete itd. Kada takvo nešto dostignu, kada budu u kategoriji za takvo nešto, u redu, ali za sada to još nije tome tako
Neo Moderator
Broj postova : 287
Naslov: Re: Stari kotao 13.10.10 18:51
Kada su ameri uveli prohibiciju dobili su jaku mafiju koju do dan danas nisu riješili. Mi mafiju već imamo, kako će se samo razviti s ovakvim blistavim idejama.
Ante Admin
Broj postova : 2140
Naslov: Re: Stari kotao 16.10.10 0:09
Zabrane bilo koje vrste su kontraproduktivne. Trošarine radi kontrole, zašto ne. Imamo ih na benzin, kavu, cigarete, brašno, šećer.....
JOSIPJOŽA Boss
Broj postova : 1957
Naslov: Re: Stari kotao 06.11.10 13:08
Rakije sve spečene? Očekivao sam da ću vidjeti ovdje još po koji stari kotao......hm, nema rakije, zima će biti hladna.
Rožica-ljutibijes Boss
Naslov: Re: Stari kotao 06.11.10 18:54
JOSIPJOŽA je napisao/la:
Rakije sve spečene? Očekivao sam da ću vidjeti ovdje još po koji stari kotao......hm, nema rakije, zima će biti hladna.
Bude hladna s rakijom ili bez. Ali, ima, ima rakijice - budu se delali likeri, mrljmrlj-liclic
plemenitašica Expert
Broj postova : 2046
Naslov: Re: Stari kotao 06.11.10 19:28
JOSIPJOŽA je napisao/la:
....Očekivao sam da ću vidjeti ovdje još po koji stari kotao....
Nisam ove godine obilazila Turopoljce kad su pekli rakiju, pa budem zalijepila slike od lani, već su viđene, ali nadam se da ne smeta. Na mojim slikama rakija polako curka.
JOSIPJOŽA Boss
Naslov: Re: Stari kotao 06.11.10 20:00
Odlično i hvala, a zašto tako polagano curka, to je tek početak kuhanja kotla pa zato ide sporije, na početku koliko je meni poznato, kasnije ubrza i brže curka, jel nije tak?
plemenitašica Expert
Naslov: Re: Stari kotao 06.11.10 20:38
JOSIPJOŽA je napisao/la:
.....na početku koliko je meni poznato, kasnije ubrza i brže curka, jel nije tak?
Baš ste našli koga budete pitali. Nemam pojma, a nemam niti koga pitati. Pitat ću iduće jeseni kad opet krenu s pečenjem rakije. Ili možda u proljeće kad budu pekli tropicu.
Rožica-ljutibijes Boss
Naslov: Re: Stari kotao 06.11.10 20:59
I ovdje ste me lijepo nasmijali sa ovim polako - brzo "curkanjem" . Mislim da je važno da "prava" iscuri, a je li polako ili brže, sve jedno. Ipak pitajte pa javite kako je bolje .
JOSIPJOŽA Boss
Naslov: Re: Stari kotao 06.11.10 22:55
Rožica-ljutibijes je napisao/la:
I ovdje ste me lijepo nasmijali sa ovim polako - brzo "curkanjem" . Mislim da je važno da "prava" iscuri, a je li polako ili brže, sve jedno. Ipak pitajte pa javite kako je bolje .
Koliko ja poznam tehnologiju pečenja rakije, kotao mora kuhati jedno vrijeme dok ne procuri rakija, u početku polagano a kasnije, nakon kraćeg vremena brže i jače sve do kraja, kada se mora prekinuti jer na kraju počne curiti rakija loše kvalitete i tada se prekida. Inače kod mene su neki stariji koji su pili više rakije puštali da curi duže, dobili bi lošiju rakiju ali veću količinu što im je bilo važno obzirom da su pili velike količine rakije, te su kvalitetu žrtvovali zbog kvantitete. Kao dijete sam volio pečenje rakije, druženje uz kotao, vatra, pekao sam kukuruz na žaru kotla, kušao rakiju, pa bi se od jedne žlice rakije napio......ups.
Inače samo da napomenem da se prvo izdvaja lakoholna para, koja ide kroz cijev iz kotla, te koja prolazi kroz hladni dio, bačvu sa hladnom vodom gdje se para pretvara u tekuće stanje, rakiju. Bačva sa vodom se mora stalno hladiti, odnosno doljevati hladna voda, to je bio moj zadatak kod pečenja rakije, provjeravalo se dlanom na bačvi do koje visine je bačva topla/hladna i odmah se znalo kad treba doliti hladne vode i rashladiti bačvu kako bi proces pretvaranja pare u rakiju bio optimalan. I eto prave i dobre rakije.
Rožica-ljutibijes Boss
Naslov: Re: Stari kotao 07.11.10 0:37
I ja imam nostalgiju oko žara u kotlu, pečenja kuruze i još tako nekih mmmm domačih delicija.
Bože, zašto danas niš tako nema fini miris i ukus kao nekada
JOSIPJOŽA Boss
Naslov: Re: Stari kotao 02.02.11 2:20
Vincekovo 2011- Breg Jajtine, Vukomeričke gorice
plemenitašica Expert
Naslov: Re: Stari kotao 02.02.11 14:01
JOSIPJOŽA je napisao/la:
A de je taj breg?
Moram primjetiti da se gorički stranački ljudi jako fino zajedno druže s čašama u rukama i kotlovinom. Ima ih ih svih stranaka, i svi su veseli. Ima i onih nestrančkih, i gle, nitko nikome ne stoji na putu, ne smeta, ne gledaju se poprijeko. Ajde bar nekaj.
JOSIPJOŽA Boss
Naslov: Re: Stari kotao 02.02.11 16:27
plemenitašica je napisao/la:
JOSIPJOŽA je napisao/la:
A de je taj breg?
Moram primjetiti da se gorički stranački ljudi jako fino zajedno druže s čašama u rukama i kotlovinom. Ima ih ih svih stranaka, i svi su veseli. Ima i onih nestrančkih, i gle, nitko nikome ne stoji na putu, ne smeta, ne gledaju se poprijeko. Ajde bar nekaj.
Kaj to nije lijepo? Možda treba kotlovinu speći i na balkonu POU pri sjednici GV
A berg je iznad Šiljakovine, lijepi bregi, vinogradi, mali ali slatki, podsjeća me malo na Plješevicu, al samo podsjeća, moglo bi u budućnosti postati mjesto po uzoru na Plješevicu. Bio sam tam, ne ovaj put ali ranije nekom prigodom, dopadaju mi se bregi.
plemenitašica Expert
Naslov: Re: Stari kotao 03.02.11 0:01
Ja imam trsje na Šilakovine ali ne znam teri je to breg. Nego vidim da se Kota fest zabavlja z kolegum mu Rakom. Baš ih je lepo gledeti. Štef, pozdraf, samo ti daj, lepše ti stoji majca od ktavate i kaputa, zgledaš zadovoljnije i opušteno kad si na veselice z tudumom nek gda te na slikami gledimu f većnice. Tam si zgublen, mučeči i črlen kak rak od sramote i sroma.