Ono što me fascinira koliko država čini da olakša školovanje djece, da djeci olakša školu, da roditeljima olakša finaciranje školovanja svoje djece.
Nevjerojatno koliko knjiga djeca moraju nositi svaki dan u školu, knjiga koje roditelji moraju i skupo platiti, koliko radnih bilježnica iz svakog predmeta kao dodatnih knjiga koje opterećuju roditelje financijski a đake težinski u svakodnevnom nošenju istih u školu.
Volio bi da mi neko pametan, meni neukom objasni smisao i prednosti radnih bilježnica na kvalitetu učenja i uspjeha učenika, kao i kome radne bilježnice idu na ruku, da li đaku ili učitelju/profesoru.
Zaista mislim da je to jedan hrvatski fenomen, napravljen samo iz razloga pogodovanja učiteljima/profesorima i izdavačima a roditeljima u financijskom smislu veliko opterećenje, što je sada i manje važno od same kvalitete učenja i razumijevanja problematike oko svakog gradiva.
Smatram da radne bilježnice nemaju nikakav pozitivan učinak na kvalietetu učenja i uspjeha, nego dapače ima negativnu. Zašto?
Učenik dok piše, zapisuje, obrađuje zadatak iz bilo kojeg predmeta više i bolje razumije problem, naravno kada to još uz objašnjenja i prezentaciju učitelja/profesora upotpuni uspjeh bi morao biti bolji od samog pukog otvaranja te i te stranice, tog i tog zadatka, što se ugalvnom svodi na prepisivanje rješenja u radnu bilježnicu. Možda sam ja malo tupav i zastario, možda sam konzevrativan, ali neki stariji modeli školovanja su dokazano davali bolje rezultate ali i bolje i pristojnije generacije školaraca od današnjih modela. Ali ako ima netko pametan i stručan u tom segmentu možda me i razuvjeri, na čemu se unaprijed zahvaljujem.