Forum Velika Gorica
Za logiranje na forum kliknite na "Log in".
Za registraciju na forum kliknite na "Registration".
Ako ne želite da Vam ovaj prozor iskače kliknite na "Do not display this again".
Forum Velika Gorica
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Ljubav i brak

Go down 
Autor/icaPoruka
JOSIPJOŽA
Boss
Boss
JOSIPJOŽA

Broj postova : 1957

Ljubav i brak Empty
PostajNaslov: Ljubav i brak   Ljubav i brak Empty30.12.10 14:04

Zanimljiva analiza iz Velike Gorice, vjerojatno napravljena po uzoru na onu zagrebačku, svakako pohvalno da je napravljena i prikupljena, može biti poučna svakako, te pitanje zašto su statistički podaci ovakvi, može pobuditi u nama razmišljanje koji su uzroci ovakve statistike? Svakako odgoovr nije jednostavan, cijeli niz okolnosti i faktora utječu na ovakve rezultate u ovom segmentu, zadnjih godina.

http://www.vgdanas.hr/ljubav-traje-3-godine-2024.aspx
Ljubav traje 3 godine 30.12.2010
Prošle se godine u Velikoj Gorici razvelo 55 bračnih parova dok je sklopljeno novih 395 brakova, kažu upravo upravo izdani podaci Državnog zavoda za statistiku za 2009. godinu.

Na razini Hrvatske okončano je 5076 brakova dok su sklopljena 22 382 nova braka. Svaki sedmi brak u Velikoj Gorici tako ne uspije, a na razini Hrvatske taj prosjek iznosi nepovoljnijih 4,5 uspješnih brakova na jedan razvod.


Rastava s 18 godina

Jedan muškarac u Velikoj Gorici prošle godine se rastao prije navršene 19. godine što ga čini jednim od trojice hrvatskih rastavljenih tinejdžera. Velikogoričani se najviše rastaju u svojim tridesetima u kojima je lani 20 muškaraca i 27 žena izašlo iz bračne zajednice. I stariji se razvode pa je tako šest obitelji čiji su supružnici bili stariji od 60 godina okončalo svoj brak.

Prema trajanju braka 4 braka su prekinuta prije prve godišnjice, 11 brakova trajalo je manje do 4 godine, od 5 do 9 godina trajanja braka rastalo se 8 parova, od 10 do 14 godina zajedno bilo je 5 prekida bračnih zajednica, nakon 15 do 19 godina braka 7 parova se rastalo dok je s 20 i više godina bračnog staža rastalo se 20 parova.

Samo jedno skrbništvo ocu

Od 55 brakova njih 33 je okončano bez potomstva, 12 parova je imalo jedno dijete, sedam brakova je bilo s dvoje djece, a tri braka s troje ili više djece. Skrbništvo nad djecom u samo jednom slučaju je dobio muškarac, u jednom slučaju je dodijeljeno za oba supružnika, a u 20 rastava skrbništvo nad djecom je pripalo majci.

Brojka od 55 rastava naspram 395 novih brakova i nije toliko velika, a tome u prilog ide hrvatski odnos odnos razvedenih i sklopljenih brakova koji iznosi jedan naspram četiri i pol. Izuzevši po broju stanovnika veće gradove od Velike Gorice više rastava braka bilo je u manjem Sisku, Varaždinu, Koprivnici, Bjelovaru, Slavonskom Brodu, Vukovaru i Dubrovniku, a čak dvostruko više u Puli.

U Hrvatskoj 4,4 posto manje novih brakova

U Republici Hrvatskoj u 2009. godini sklopljena su 22 382 braka odnosno 4,4 posto manje nego godinu ranije, a u 91 posto novo sklopljenih brakova radilo se o prvom vjenčanju. Od ovih brakova na vjerski brak otpada 63,5 posto slučajeva dok su ostali sklopili građanski brak.

Od 5076 rastava u 2009. godini unutar jedne godine se vjenčati i rastati uspjelo 92 para, a njih još 200 se rastalo prije druge godišnjice. Izreku da ljubav traje tri godine potvrđuju Hrvati jer se s toliko godina u braku najviše njih i završava, a 762 braka je razvrgnuto nakon što su supružnici bili zajedno više od 25 godina.

Dobna granica udaje se pomakla

Hrvati sve kasnije i sve manje ulaze u brak, a to pokazuju i izvješća unazad posljednjih 30 godina. Žene su 1989. godine u brak ulazile, prosječno, s 23 godine te muškarci s 27 godina dok je prosječna dob nevjesta pri ulasku u brak 2009. godine iznosila 27 godina odnosno ženika 30 godina.

Broj brakova od 1975. godine, kada je bilo 36 tisuća novih brakova, postepeno je godinama bi sve manji i spao na 22 tisuće prošle godine. U to vrijeme broj razvoda zadržavao se na otprilike istom broju, oko pet tisuća, a jedino je 1992.godine te u razdoblju od 1996. do 1999. godine bilo manje od četiri tisuće rastava godišnje.

[Vrh] Go down
 
Ljubav i brak
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Forum Velika Gorica :: Razne teme :: Roditelji i djeca-
Forum(o)Bir: